Aanmelden




Laden…

Even geduld...

PROGRAMMA

9.00 uur —Onthaal

9.30 uur —Welkom en inleiding

Harry Parys, studiegebieddirecteur Sociaal-Agogisch Werk, Odisee

9.45 uur — Openingslezing

  • De architectuur van veerkracht.
  • Balanceren tussen verandering en stabiliteit 

We zien uit naar mensen die ons bemoedigen, inspireren en helpen veerkracht te tonen bij beproevingen. Zij bieden ons hoop en vertrouwen. Vertrouwen bevordert elke interactie. Het kan ons ook helpen mentaal, lichamelijk en emotioneel dapper te zijn en de kans te grijpen om te groeien.

Wie veerkracht wil vergroten, moet anders leren denken en kijken. We moeten af van het rechtlijnige, lineaire denken en kijken. Praktische wijsheid en durven improviseren zijn ieder geval essentieel om een niet-aflatende architect te worden van de nog niet aangeboorde mogelijkheden van mensen en organisaties. Ook het vinden van de balans is een belangrijke kunt. 

In deze bijdrage willen wij met u kennis delen uit wetenschappelijk onderzoek, ervaringen uit de praktijk en een betrokken visie voorleggen. We noemen manieren waarmee we onze mentale, emotionele en organisatorische veerkracht kunnen verhogen. 

Erwin Seydel, emeritus-hoogleraar ‘Psychologie en Strategische Communicatie’ aan de Universiteit Twente. Daarnaast was hij hoogleraar aan andere Nederlandse en buitenlandse universiteiten. Hij vervulde gedurende langere tijd een adviesfunctie bij het System Staff College van de Verenigde Naties te New York en Turijn. Binnen de kunstwereld houdt hij zich nu bezig met het verbinden van kunst, wetenschap en samenleving. Centraal in zijn werk staat steeds de vertaalslag van wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse praktijk en het zoeken naar werkbare oplossingen bij veranderingsuitdaging.

Hij treedt thans regelmatig op als discussieleider en voorzitter bij congressen en geeft veel lezingen op het terrein van veerkracht, leiderschap en veranderingsprocessen. Seydel wordt regelmatig gevraagd om over actuele thema’s commentaar te geven in de media.

11.00 uur — Themasessies Ronde 1

13.00 uur — Lunch

14.15 uur — Themasessies Ronde 2

15.30 uur — Slotlezing

  • De overheid en de veerkrachtige samenleving

Wat kan de overheid doen (of beter niet doen) om een veerkrachtige samenleving te bevorderen?
Door de manier waarop het beleid wordt ontwikkeld (overleg met middenveld, bottom-up manieren van beleidsvorming)
en door de inhoud van het beleid (onderwijs, vorming, enz).
En welke rol kan Justitie hierin spelen (bv nadruk op bemiddeling eerder dan op conflictuele geschillenbeslechting via de rechtbanken)?

Koen Geens, doctor in de Rechtsgeleerdheid KU Leuven en buitengewoon hoogleraar KU Leuven, Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Thans is hij federaal Minister van Justitie.

16.30 uur— Afronding

Kris Vanspeybroeck, stafmedewerker Katholiek onderwijs Vlaanderen

tot 18.00 uur — Receptie en informeel samenzijn