Aanmelden




Laden…

Even geduld...

8511C-IND R.-K. Godsdienstlessen vanuit ongehoorde en ongewone Bijbelverhalen. Ongewone lezing van gewone bijbelverhalen.

Doelstellingen:
  • Persoonlijke vorming in verband met niet- of minder gekende Bijbelverhalen
  • Input over een eigentijdse manier van omgaan.
  • De inzichten van de lezing koppelen aan het werken met Bijbelverhalen in de praktijk
  • Reflecteren en uitwissel van informatie met collega’s over de aanzetten tot verwerking in de diverse opleidingsvormen.
Doelgroep:

Leerkrachten RKG in het buitengewoon secundair onderwijs

Aanbieder: Dienst Nascholing en Internationalisering van het VSKO (DNI) i.s.m. Inspectie RKG en VVKBuO
Inhoud:

In de voormiddag werken we aan persoonlijke vorming. We krijgen een stevige input over een eigentijdse manier van omgaan met niet- of minder gekende Bijbelverhalen. Na het informele moment over de middag volgt de verwerking. Enkele leerkrachten engageerden zich om hun expertise bij het werken en verwerken van Bijbelverhalen te koppelen aan de inzichten van de voormiddag.

Werkwinkel 1: “Bijbelverhalen als rode draad” gegeven door  Lies Reynvoet en Els Van Schelvergem. In deze werkgroep geeft men een aanzet om met Bijbelverhalen te werken in de basale groepen van OV1.

Werkwinkel 2: “Een caleidoscoop aan verhalen en werkvormen” gegeven door Leen Heylen. In deze werkwinkel worden er aanzetten gegeven om te werken met verschillende Bijbelverhalen en verschillende werkvormen. Men richt zich hier vooral op de doelgroep van leerlingen met een matige mentale beperking van OV1, de niet- basale groepen.

Werkwinkel 3: “De verborgen schat” Deze werkwinkel wordt gegeven door Suzy Maex en Stefaan Vleugels. Zij laten u gedurende deze werkwinkel kennis maken met een jaarthema waarmee ze aan de slag gingen binnen Type 2 OV1 en OV2. Gedurende dit jaarthema kwamen er verschillende minder gekende Bijbelverhalen aan bod zoals de parabel van de parel en nog vele anderen.

Werkwinkel 4: “Row row row your boat…Time to wake up”  Tijdens deze werkwinkel  gaat het over de roeping van Samuel, de vlucht en de terugkeer uit Egypte. Deze werkwinkel wordt gegeven door Dirk Schrauwen en richt zich naar de doelgroep OV2 en OV3 voor gehoorgestoorden.

Werkwinkel 5:Stap in , kom bij ons zitten  en deel zo in onze zoektocht” Tijdens deze werkwinkel gaan Marit Coels en Ingrid Vandeputte aan de slag met het verhaal over de ontmoeting van Filippus en de Ethiopiër Hand. 8,26-40). Met dit materiaal gingen ze aan de slag in OV3 in de 4de en 5de jaren.

Werkwinkel 6: “Vergelijking met een hedendaags verhaal nl. het levensverhaal van Jan Vermeire, stichter van Poverello” In het thema wordt er gewerkt rond vakantiewerk en vrijwilligerswerk. Er wordt vertrokken vanuit de ervaring van enkele leerlingen door middel van een interview. Leerlingen lezen/beluisteren het verhaal van Jan Vermeire en krijgen het verhaal over Dorcas te horen. Zij verwerken deze verhalen adhv een vergelijkende invuloefening. Katrien Strijckers ging met dit verhaal aan de slag in OV2 bij leerlingen van de 2de fase. Zij deelt graag haar ervaringen met jullie. In dezelfde werkwinkel zal er ook nog stilgestaan worden bij “Goed doen op sabat uit Matteüs 12,10” .

Werkwinkel 7: “Het verhaal van Ruth”  Sofie Flament werkte met dit verhaal bij de leerlingen van 2de graad OV4 (TSO-Handel).  Zij ging aan de slag met verschillende werkvormen; een combinatie van bibliodrama, doceren, afbeeldingen, powerpoint, link naar eigen leven, ...

Werkwinkel 8: “ Een drukke week”  Aan de slag met verhalen rond lijden, dood en verrijzenis van Jezus. Dit alles voor de doelgroep Type 3 OV4 en wordt gegeven door Ine Haegeman.

Strategie en methode:

In de  voormiddag krijgen we een lezing van Prof. R. Burggraeve. In de namiddag is er de kans om een werkwinkel te volgen. Collega’s geven een aanzet tot verwerking in de diverse opleidingsvormen en rekenen op gesprek en uitwisseling van ideeën met alle aanwezigen.

Bijkomende info:

1 volledige dag

meer info te bekomen bij Martine Van Dun 

Sessies: 2 sessie(s)
Kwalificatie:

Deelnameattest na invullen van on-line evaluatie

Voorwaarde:

Alleen voor leerkrachten Rooms-Katholieke Godsdienst in het buitengewoon secundair onderwijs


Voor dit initiatief kan je tot en met maandag 12 maart 2012 in- en uitschrijven.
Bijdrage: 35,00 Euro
Lesgever: De Burggrave R
Contact: Katholiek Onderwijs Vlaanderen
info nascholingsprojecten: +32 2 507 07 80 - nascholing@katholiekonderwijs.vlaanderen
Plaats en Data:
DPB (Afgelast)
Varkensstraat 6
2800 Mechelen (Kaart)
  • Reeks 1: (Afgelast)
    • vrijdag 16 maart 2012 van 09:00 tot 15:30 (Afgelast)
Ben je zeker da je

Geef aub. de datum van uitdiensttreding mee.