Aanmelden




Laden…

Even geduld...

 

Op vrijdag 10 oktober 2014 organiseerde ProfS voor ProfS-alumni,huidige deelnemers en medewerkers, schoolbesturen en geïnteresseerden in de professionalisering van schoolleiders een studiedag in Planckendael, Mechelen.

profs logo.jpg
Schoolleider, wie ben je en
wat heb je nodig om te groeien!?

 

Prof. Dolf van den Berg opende met een verfrissende kijk op excellent leiderschap vanuit 5 basisprincipes - u kan de hand-outs nakijken:

  1. de gedeeltelijke maakbaarheid van de mens
  2. sturen op onderliggende overtuigingen en drijfveren en minder op deficiënties
  3. mensen construeren hun eigen betekenissen
  4. ik doe ertoe!
  5. kwaliteitsbeleving

Prof. Roland Vandenberghe vervolgde met de conclusies uit zijn onderzoek naar  wat voor een schoolleider ‘de goede dagen op school’ mee bepalen. De vraag moet worden gesteld of het voor schoolleiders die tegenwoordig moeten werken in een context van uiteenlopende verwachtingen, c.q. taken, waarin keuzes moeten worden gemaakt en steeds meer keuzes gesuggereerd en opgedrongen worden vanuit beleidsregels, nog ruimte is voor een professioneel en persoonlijk levensproject. Aan de hand van voorbeelden en verwijzingen naar onderzoek over leiderschap, zal duidelijk gemaakt worden dat het mogelijk blijft “goede dagen” op school te realiseren en op een verantwoorde manier te werken aan kwaliteit van het onderwijs, aan de professionele ontwikkeling van het team en aan persoonlijke professionele voldoening voor een schoolleider.

Hier gingen we, op ProfS-wijze, dialogerend mee aan de slag. We eindigden de dag met het lied "Je staat niet alleen".